torsdag 31 maj 2007

I went to Philly for the crack

Eftersom amerikanerna hade långhelg den gångna helgen passade jag, Christine och Anna på att åka till Philadelphia för att turista lite. På vägen till Philadelphia passerade vi Harrisburgh och för en kärnkraftsromantiker fanns det inget annat att göra än att köra förbi det lokala kärnkraftverket Three Mile Island. Förutom att det är smått berömt för ett litet missöde en vårdag i mars 1979 så påminner det inte så lite om kärnkraftverket som figurerar i Simpsons (inga paralleller däremellan...). Oavsett så var det häftigt att vara där :-)

Men sen hägrade Philadelphia. Det visade sig vara en ganska stor stad som har varit på lite dekis sedan den slutade vara huvudstad kring 1790. De senaste åren har den dock ryckt upp sig lite grann och den visade sig vara riktigt trevlig. Det första vi fokuserade på var stadens tunga historiska arv, dvs USA:s declaration of independence från rödrockarna i England, framtagandet av den amerikanska konstitutionen och de medborgerliga rättigheterna. Stora grejer som faktiskt betytt en del på världsarenan. Eller som de själva säger: Philadelphia - where Freedom was born. Roligt var det i alla fall.

Efter det fortsatte vi på samma tema genom att gå och titta på den berömda Liberty Bell. För mig var det lite förvånande vilken grej amerikanerna tycker att den där klockan är. De har byggt en rätt stor byggnad med en hel utställning om denna unika symbol för frihet. Okej att de ringde i den när de hade deklararerat sig självständiga back in the day, men allt ståhej efter det har vi missat i Sverige. Utställningens höjdpunkt (som Christine och Anna snabbt gick förbi) var sektionen där de spelade marschen Liberty Bell av Sousa. Ruggigt bra marsch som fick oförtjänt lite uppmärksamhet på museet ;-) Men jag tittade givetvis lite på klockan med dess berömda spricka:


Philadelphia har även lite mer moderna kändisar och den mest berömda är säkert Rocky. Alla har väl sett när han springer upp för en lång trappa och sedan är han beredd att besegra världen? Well, nu har jag också sprungit upp för den trappan. Nu är det bara att vänta på en boxningsmatch att hoppa in i.

Innan vi for hemmåt han vi också med att titta på en utställning med mumier och annat från Kung Tutanchamons grav. De var lite kinkiga med kameror inne på utställningen, men jag kan bjuda på en bild från presentshoppen:

Inga kommentarer: